A község pecsétje

A község első írásos emléke 1256-ból származik. 1310-ig a pozsonyi várhoz tartozó településként tartjuk nyilván. A XIII. és a XIV. században a helybeli földbirtokosok vagyona lett, s később más nemesi családoké is. Ezt bizonyítja egy 1828 évbeli okirat is, melyen megőrződött a pecsét lenyomata a következő szöveggel és képpel: NEMES RETHE PETSETJE, fölötte két kar kardokkal - tipikus motívuma a nemesi községeknek.

A fiatalabb pecsét, mely 1850-ből származik, álamcímert ábrázol karddal felfegyverzett oroszlán képében. A kör alakú felirat a köv.: NS/NEMES/RÉTHE HELYSÉG PECSÉTJE 1850. Történelmi szempontból érdekesebb az öregebb pecsét, mely kiindulópontja a falu címerének is. A címer, a pecsét és a zászló együtt alkotják a község három alapszimbólumát. Mindhárom megalkotására külön szabályok vonatkoznak.

Réte község pecsétje gömbölyű, közepén a falu jelképével és a félkör alakú felirattal: Obec Reca. A pecsét átmérője 35 mm, ami összhangban van a hazai szokásokkal és előírásokkal az olyan pecsétekkel kapcsolatban, melyeken a falu szimbóluma található.

A község címere

A piros pajzs alsó felében két csillag közt gyöngyökkel díszített arany korona, mely fölött két ezüst kar helyezkedik el felfegyverezve ezüst kardokkal és arany fogantyúkkal. Az arany szín sárga színnel is helyettesíthető, az ezüst pedig fehérrel, de minden esetben aranyat és ezüstöt írunk. A színek fekete-fehér ábrázolásánál a pirosat függőleges csíkokkal, az aranyat pontokkal jelöljük, míg az ezüst változatlan marad.

A község lobogója

Réte község lobogója öt sávból tevődik össze: 3/9 piros, 1/9 fehér, 1/9 sárga, 1/9 fehér, 3/9 piros. Oldalainak aránya 2:3 és három kiszögeléssel végződik, ill. két bevágással, melyek a rész 1/3-át érik el.

A község zászlaja

A zászló hasonló, mint a lobogó. A különbség csupán az, hogy a zászló oldalainak aránya nincs megszabva, ami azt jelenti, hogy a zászló hosszabb is lehet.

symbol obce Reca             symbol obce Reca


Szakrális emlékek

Imaház

  • a református templom mellett található

Központi halomdomb

  • a kalendebergi kultúrából származik az i. e. VI. Századból

Templomok

  • református templom az 1769-1777-es évekből
  • Szent - István katolikus templom 1817-ből

Tisztelt polgárok...

Üdvözlöm Önöket Réte község honlapján. A honlap kialakításával szeretnénk Önökhöz közelebb hozni községünk múltját, de mindenekelőtt jelenét. Bővebben...

Községi Hivatal

obecný úrad Reca

Elérhetőség

Obecný úrad č. 24
925 26 Reca

Polgármester:
PaedDr. Metzner Zoltán, MBA

Telefon:
02 / 45 91 51 21
02 / 45 64 94 25

Önkéntes Tűzoltó Testület:
+421221020643

E-mail:
reca@nextra.sk

Ügyfélfogadás
hétfő:  7:00 - 15:30
szerda: 7:00 - 16:30
péntek: 7:00 - 12:30

Linkek

msreca.sk
dhzreca.sk
recadevils.estranky.sk
revisz.sk
slovensko.sk
dcom.sk
virtualnycintorin.sk